Zwanger worden…vanzelfsprekend is het vaak niet.
Zwanger worden is een proces dat soms langer duurt dan je vooraf had verwacht en gehoopt. Er kunnen talloze redenen zijn waarom het niet lukt, maar als het je overkomt, kun je je soms erg onbegrepen en eenzaam voelen. Goedbedoelde adviezen als ‘probeer er wat minder mee bezig te zijn’ of ‘het komt vanzelf’ werken vaak averechts en ondertussen voel je de wanhoop groter worden. Want het enige wat je wilt, is zwanger worden en daar heb je veel voor over.
Helaas is vruchtbaarheid vandaag de dag een behoorlijk thema geworden en is zwanger worden en blijven een hele toer geworden. Vroeger leek zwanger worden een veel vanzelfsprekender gegeven, wat is er dan veranderd of gebeurt?
We weten dat de mens en ons DNA niet veel veranderd zijn maar onze omgeving is wel ontzettend veranderd! Het voedsel (patroon) en life style verschilt vaak toch erg met dat van onze voorouders, er zijn meer en andere toxische stoffen en tal van chronische stressoren helpen helaas ook niet mee.
Een zwangerschap is een ingewikkelde maar ook vooral een dure (het kost heel veel energie) aangelegenheid voor het lichaam. Ons DNA is kwetsbaar, helemaal als het zich aan het delen is en moet dan optimaal beschermd worden, dit kost veel energie en grondstoffen.
Niet (snel) zwanger worden is misschien deels te wijten aan aanleg in DNA, maar met de juiste bouwstoffen vanuit voeding en voldoende ontspanning bijvoorbeeld heb je invloed op de expressie van je DNA. En daar gaat het om! Je kan dus veel ‘rechtbreien’ en zelf grip op je vruchtbaarheid krijgen. Inmiddels heb ik meerdere koppels mogen begeleiden tot een mooie zwangerschap en het voldragen hiervan
In de fertiliteitsklinieken en trajecten wordt natuurlijk van de laatste technieken gebruik gemaakt om een zwangerschap tot stand te laten komen, IVF, IUI of ICSI, met vaak gelukkig een zwangerschap als resultaat. Wanneer deze behandelingen echter niet de gehoopte resultaten opleveren of je wilt graag zelf al je lichaam helpen dan zijn er zeker nog veel mooie aanvullingen om de oorzaak van de oorzaak aan te pakken.
Wat kun je nu zelf doen om de kans op een zwangerschap te vergroten, we gaan kijken naar die factoren. Wat heeft het lichaam daadwerkelijk nodig, wat juist niet en wat zorgt er nou zo voor dat het niet lukt. Waarom accepteert het immuunsysteem geen (blijvende) zwangerschap? Hoe zit het met het energie niveau in je lichaam om een zwangerschap te ondersteunen?
Om een bevruchting te laten slagen dient zowel de man als de vrouw optimaal voorbereid te zijn en met de huidige leefomgeving en leefstijl vraagt dat vaak om wat meer voorbereiding. Sommige zaken zijn vaak eenvoudig aan te passen in het belang van een zwangerschap, andere zaken vragen om iets meer inspanning van zowel de aanstaande moeder als vader. Voor een zwangerschap is een goede gezondheid natuurlijk nodig.
Natuurlijk kan ook ik helaas geen garanties geven, zwanger worden is een enorm complex proces en helaas lukt het niet altijd.
Wél kan ik samen met jullie gaan kijken naar de oorzaak van de oorzaak. Waar kan die sleutel tot succes liggen en hoe kunnen we die optimaliseren.
Door middel van een persoonlijk plan gaan we alles wat in ons vermogen ligt optimaliseren om een zwangerschap te laten ontstaan en te laten bloeien.
Het inzien van de gedane (bloed) testen is, samen met het bekijken van de life style is een van de eerste stappen.
Vruchtbaarheid (fertiliteit) is het vermogen om voort te planten. Bij een verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) is dit vermogen dus verminderd. Er zijn verschillende factoren die hier een rol in spelen, bij zowel de man als de vrouw.
Het is gebleken dat in de laatste decennia de kwaliteit van het sperma van de gemiddelde man naar beneden gaat. De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn uiteenlopend. Onder andere oxidatieve schade, een te laag testosteron gehalte, de leeftijd en onvolwaardige voeding kunnen lijden tot verminderde vruchtbaarheid. In veel gevallen wordt echter niet ontdekt waarom een man verminderd vruchtbaar is. Het is wel aan te raden om tussen elke zaadlozing 1 dag te houden. Dit komt ten goede van de zaadkwaliteit.
Mogelijke oorzaken van mannelijke verminderde fertiliteit:
- Stress
- Hormonale disbalans
- Oxidatieve schade
- Spataderkluwen in de balzak
- Onderliggende aandoening zoals diabetes of metabool syndroom
- Afgesloten zaadleider
- Elektromagnetische stralingsinvloeden
- Chemische stoffen
- Temperatuur in de balzak is te hoog
- Roken, alcohol en drugs
Mogelijke oorzaken van vrouwelijke verminderde fertiliteit:
- Eicelproblemen
- Eileider problemen
- Baarmoeder problemen
- Endometriose
- Cysten (PCOS)
- Hormonale disbalans
- Stress
- Vaginale disbalans
- Darmproblemen (ziekte van Crohn, prikkelbaar darmsyndroom)
- Vit D tekort
- Chemische stoffen
- Verstoorde homocysteïne stofwisseling
Voedingsadviezen om de vruchtbaarheid te verhogen zijn:
Copyright © 2018 Nutrimo - All Rights Reserved.
Ondersteund door GoDaddy