Veel vrouwen willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er zijn veel factoren die een rol spelen om een gezonde zwangerschap te bevorderen met een goede start voor moeder en kind.
Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap op en dus een goede start voor moeder en kind!
Vitamines en Mineralen zijn essentieel voor een zwangere vrouw. Iedereen weet dat Foliumzuur noodzakelijk is, maar ook vitamine B6 en B12 zijn net zo belangrijk in de DNA-synthese, net zoals Vitamine D3.
En welke invloed heeft een goede darmflora op moeder en kind?
Veelal zijn een aantal zwangerschapskwaaltjes heel goed op een natuurlijke manier te behandelen. Zoals: blaasontsteking, nachtelijke spierkramp, bekkeninstabiliteit, obstipatie, misselijkheid, striae en aambeien.
Naast Foliumzuur is ook Vitamine B12 heel belangrijk zowel voor als tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan foliumzuur maar ook vitamine B12 in verband gebracht wordt met onvruchtbaarheid, miskramen en neurale buis defecten. Vitamine B12 en foliumzuur kunnen dus niet los van elkaar gezien worden. Het draagt bij aan het goed functioneren van het perifere zenuwstelsel, ruggenmerg en hersenen, immuunsysteem en het op peil houden van het homocysteïne gehalte in het bloed.
Zink is een belangrijke stof voor de groei en ontwikkeling van het kind. Een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken bij de moeder. Zink komt in het huidige westerse eetpatroon vaak te weinig voor en wanneer er sprake is van veel stress dan heeft het lichaam extra zink nodig.
Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de periode van borstvoeding hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan Magnesium. Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Daarnaast verhoogt Magnesium het energieniveau.
Ook is de behoefte aan Choline bij een zwangere vrouw verhoogd. Choline zit in dierlijke vetten. Wanneer er vegetarisch of weinig vet wordt gegeten kan er een Choline tekort ontstaan. Choline speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van hersenen en is daarom ook volop te vinden in de moedermelk. Ook Choline tekort wordt in verband gebracht met een open ruggetje.
Een andere belangrijke vitamine is Vitamine D3. Deze is nodig voor de opname van calcium uit voeding en dus van belang voor de opbouw en instandhouding van skelet van zowel moeder als kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan Vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.
In de Omega 3 vetzuur aanwezige DHA is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is dan snoept het kind dit af van de moeder. Dit kan na de bevalling leiden tot een postnatale depressie. Daarnaast heeft EPA uit Omega 3 ook een gunstige invloed op een te hoge bloeddruk. Visolie bevat zowel EPA als DHA.
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer dan één liter bloed aan voor de ontwikkeling en groei van de placenta. Het kindje heeft extra ijzer nodig voor de aanmaak van zijn bloed. Helaas remt ijzer de opname van zink. Hierdoor stijgt de behoefte aan zowel ijzer als zink. De B vitamines hebben ook hier een taak omdat deze vitamines ervoor zorgen dat de opname van ijzer door het lichaam beter verloopt. Een goede Multi vitamine voor de zwangere vrouw is hierop gemaakt.
Een gezonde darmflora van moeder zal het kind een goede start geven, als deze via de natuurlijke weg geboren wordt. De foetus krijgt wanneer hij door het geboortekanaal gaat de darmflora van moeder. Daarnaast wordt de darmflora opgebouwd door het geven van borstvoeding. De darmflora van moeder moet dus zo optimaal mogelijk zijn. Onderzoek (Radboud Universiteit) laat zien dat door stress gedurende de zwangerschap de darmflora van de baby niet goed werkt en het advies is dus om aan stressreductie te doen tijdens de zwangerschap. Probiotica helpt de weerstand te verhogen, verminderd darmklachten en kan huidklachten zoals eczeem bij het kind verminderen.
Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje is misselijkheid. Het zwangerschapshormoon HCG is vermoedelijk de grote boosdoener. Gelukkig is er op een natuurlijke manier iets aan te doen. Uit onderzoek is gebleken dat Pyroxidine (Vitamine B6) helpt bij het voorkomen en verminderen van zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast kan gember (thee) tegen misselijkheid werken.
Gedurende de zwangerschap is ereen verhoogde behoefte aan extra mineralen, vooral Silicium en Magnesium. Spierkramp is een vaak voorkomend verschijnsel gedurende de zwangerschap, wanneer dit voorkomt is er vaak een behoefte aan extra Magnesium. Dit uiteraard naast voldoende beweging en voldoende drinken.
Naast de extra behoefte aan Magnesium gedurende de zwangerschap is er ook een verhoogde behoefte aan Silicium. Silicium is het belangrijkste mineraal voor sterk en soepel bindweefsel. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden verzwakken. Aangezien Silicium een belangrijke bouwstof is voor de bindweefselstructuren kan het nemen van extra Silicium op een natuurlijke manier bijdragen aan de behandeling van bekkeninstabiliteit.
Een hormoon dat gedurende de zwangerschap een belangrijke rol speelt is Progesteron. Progesteron wordt ook wel de beschermende kracht voor de zwangerschap genoemd. Progesteron werkt verslappend en zorgt ervoor dat de baarmoeder zich niet gaat samentrekken. Het nadeel echter is dat Progesteron zorgt voor het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot een moeilijke stoelgang of zelfs tot aambeien. Extra vezels en veel drinken zijn dan noodzakelijk. Ook een goede darmflora is van belang. De extra vezels kunnen worden gehaald uit de voeding maar er zijn ook een aantal middelen beschikbaar die ingezet kunnen worden bij obstipatie. Vezels zoals Psyllium kunnen ook gebruikt worden om de ontlasting zachter te maken.
Aambeien is een vervelende (pijnlijke) maar onschuldige aandoening waarbij de zwellichamen die zich in de endeldarm bevinden te veel opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken. Door de verstoorde vochthuishouding in de zwangerschap kunnen aambeien in de zwangerschap voorkomen. Aambeien kunnen het best behandeld worden door te proberen obstipatie te voorkomen en de behandeling aan te vullen met het drinken van vloeibaar Silicium omdat Silicium het bindweefsel versterkt.
Striae zijn striemen die op de huid ontstaan omdat de huid te snel groeit. Het is een onschuldige aandoening maar wordt door veel mensen als vervelend ervaren omdat het er niet mooi uitziet en de striemen vaak niet meer weggaan. Het is van belang om de huid goed gehydrateerd en vettig te houden met bijvoorbeeld cacaoboter. Daarnaast kan silicium gebruikt worden om het bindweefsel te versterken.
Een veel voorkomende kwaal gedurende de zwangerschap is blaasontsteking. Zwangere vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking omdat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan, de blaaswand slapper is en zwangere vrouwen vaak hun blaas niet goed leegplassen. De standaardbehandeling van een blaastonsteking is met antibiotica. Ter ondersteuning en voorkoming van nog een blaasontsteking kan D-mannose ingezet worden.D- Mannose is tot wel 50x effectiever dan cranberry’s.
Copyright © 2018 Nutrimo - All Rights Reserved.
Ondersteund door GoDaddy